Rena och ladda dina kristaller

EXEMPEL PÅ METODER FÖR ATT RENA OCH LADDA DINA KRISTALLER.

Selenit, malakit, pyrit, krysokolla, opal, turkos och fluorit mm. renas bäst av rökelse. Ej vatten!

Prova dig fram och avgör sedan vilken av dessa metoder som känns sannast och bekvämast för dig och dina kristaller.

Vatten Vilken metod du än skall använda är det lämpligt att först av allt tvätta sina kristaller med ljummet vatten. Detta gör man med nyförvärv, men även kristaller som används regelbundet behöver tvättas då och då

Torrt havssalt. Man bäddar in sina kristaller i torrt salt i en skål av glas, porslin eller trä (ej plast eller metall). Saltet skall vara naturligt havssalt, får ej innehålla kemikalier (oftast aluminium, kolla i innehållsförteckningen).Olika sorters stenar och kristaller kan ligga i samma skål, men var och en skall vara omgiven av saltet. Låt dem ligga där minst ett dygn. Ibland känner man att vissa stenar behöver mer tid. Kasta saltet efter reningen, det kan inte användas till något annat. Lämna kvar stenarna i skålen och låt rent, svalt vatten rinna över dem under 5-10 min. Sedan torkas stenarna med en ren duk av naturmaterial och placeras på en plats där de får dagsljus eller sol. Denna metod tycks vara den mest effektiva renings-metoden – en grundrening! Även smycken kan renas på detta vis.

Saltvatten. Låt stenarna ligga i Din skål med saltvatten så länge Du anser det lämpligt. (2–4 matskedar till 1 liter ljummet eller varmt vatten, låt det svalna först). Spola sedan under rinnande, rent vatten. OBS! Saltvattenmetoden lämpar sig inte för alla stenar och ofta inte heller för smycken. Anledningen är att vissa stenar är så mjuka/purösa till sin struktur, att de suger in saltvattnet och kan förändra utseende. Smycken som har infattade stenar kan vara limmade och kanske inte alltid med vattenfast lim. Stenar som man skall vara försiktig med är bl.a.: azurit, bärnsten, fluorit, jet, krysokolla, turkos, malakit och selenit. Selenit bör inte ligga i vatten alls, då den suger åt sig vätska och förlorar sin lyster.

Rinnande vatten Kallt, rinnande vatten från en vattenkran. Undvik stora temperaturväxlingar - kristaller kan spricka. Har du tillgång till rinnande vatten i naturen är det skönt för kristallerna.

Rökelse Salvia, ceder, lavendel och palo santo mm. Ursprungsbefolkningen i Nordamerika har länge använt salvia som en starkt renande rökelse. Cedar-buskens ”barr” (ej att förväxlas med cedertäd) används också men oftast som en välsignande ört. I Sydamerika används kopal (en sorts kåda) och i vissa traditioner är sandelträ och frankincense (olibanum) vanliga. I de nordiska länderna har vi renat med enrisrök.