Frequently Asked Questions Kristallrummet

Här är de vanligaste frågorna i våra butiker och i webbutiken - och våra svar! 

 

Vad är skillnaden på trumlad sten och rå mineral?

En trumlad sten (eller tumlad som det också kallas) är en en sten som polerats i en maskin liknande en tvättmaskin. Obearbetade grovhuggna stenar läggs tillsammans med slipmedel av olika sorter i en "Trummel-maskin", man byter slipmedlet som består av bl.a. diamantpulver, tills stenen har en finare och finare yta. Kristallrummets leverantörer har utmärkt sig för att vara extra noga med finishingen och skapar väldigt fina trumlade stenar. En rå mineral är oslipad och så naturliga i form det bara går.

Är alla stenar lika hjälpsamma?

Vi upplever att stenarna är hjälpsamma till sin natur. Kristallerna och stenarna är jordens kärlek till oss människor. Alla stenar och deras unika egenskaper kan hjälpa och vägleda dig på olika sätt.

Hur gör jag om jag vill välja en sten till någon annan?

Läs här om hur du gör när du väljer stenar till dig själv eller någon annan >> 

Varför finns det olika prisklasser på samma sten?” Tex Rosenkvarts för 10:- och en annan för 25:-

Stenarna prissätts utifrån kvalitet och hur mycket arbetade de är. Ju mer färg och ev. ju mer transparens eller lyster och ju mer arbetad (slipad, formad) en sten är desto dyrare är den.

Vad betyder "A-kvalité"?

Vi delar in våra trumlade stenar efter olika kvalitetskategorier, så som "A-kvalité" "AA-kvalité" och AAA-kvalité". Vi handlar alltså efter dessa kvalitéer, och väljer ofta därför att applicera dem när vi lägger ut stenarna till försäljning. Dessa 3 kategorier utmärker stenar i högre prisklasser och utav en högre synlig kvalitet. 

Hur vet jag att en sten är äkta?

Det är en bra fråga då det ibland kan vara väldigt svårt. Ser stenen ut att vara "helt perfekt" eller är t.ex vitare inuti än utanpå finns det skäl att misstänka att den är manipulerad. Detta varierar såklart från sten till sten. Vi på Kristallrummet jobbar med certifierade gemmologer och betrodda leverantörer för att kunna ge er den äkta varan!

Vad betyder Flower of life?

Här kan du läsa om Flower of Life / Livets blomma >> 

Vad betyder Seed of life?

Läs om Seed of Life här >>

Vad betyder Tree of life?

Läs om Livets Träd eller Tree of Life här >>

Varför finns inte alla produkter på hemsidan?

Ibland när vi köper in våra varor hittar vi enstaka exemplar av både vackra och speciella smycken och stenar. Att visa allt i webbutiken som vi kanske bara har en av tar aldeles för mycket i tid och kostar pengar. Vissa dyrare smycken kan vi göra så med men tyvärr kan vi inte fotografera varje liten sten. De är ju alla olika och unika.

Varför säljer ni färgade stenar? (Tex färgad rubin, korall, jade, agat osv)

Att färga t.ex agat är en gammal tradition. Man använde honung för att öppna stenens porer så att färgen kunde tränga in. Färgen bestod ofta av andra mineral, t.ex azurit.
Men det är förstås en avvägning och vissa färgade stenar tar vi inte in. Vi talar alltid om ifall stenen är färgad. 

Min moster/bror/kompis gör smycken, vill ni bli återförsäljare av dem?

Vi har betrodda leverantörer ifrån hela världen sedan 1990 då vi började vår verksamhet. Det är svårt för en hobbytillverkare i Sverige att ge oss tillräckligt bra priser. Men om hen tror på sina produkter så är hen välkommen att höra av sig!

Var köper ni alla stenar?

Våra stenar kommer ifrån hela världen. Vi har leverantörer från Sverige, Norden, Europa, Asien, Nord och Sydamerika, Kina, Afrika, Grönland, Australien, Indonesien... Ja det finns unika stenar och smycken precis överallt!

Använder ni etiskt silver?

Smyckesproducenten Ananda Soul (samt en del Cornelia Webb kollektioner) använder enbart återvunnet silver och guld. Vi försöker alltid ha en dialog med våra leverantörer om Fair Trade och etiska villkor för alla som är inblandade. Eftersom stenar och mineral färdas runt hela jordklotet är det svårt för oss att ha exakt koll, vi är tyvärr tvungna att erkänna det. Om vi kommer i kontakt med etiska och Fair Trade producenter och leverantörer försöker vi få fram dem i vår egen försäljningsverksamhet. 

Varför finns det ibland så få exemplar av en viss produkt?

Smycken är som konstverk, de är handgjorda med utvalda stenar. Stenar är alltid olika, äkta stenar finns det bara en av varje. Att få till serier med smycken och stenar är svårt och tyvärr så är efterfrågan ibland större än tillgången på de riktigt unika och fantastiska smyckena och stenarna.

Kan en sten hjälpa mig mot min sjukdom?

Vi rekommenderar alltid att man uppsöker läkare för fysiska och psykiska problem, men vi tror också att stenar kan hjälpa oss att komma djupare i oss själva, fokusera energi och varför inte bidra med helande krafter? Vetenskapen känner inte till allt, universum är inte slutgiltigt undersökt och redovisat. Vi vet att allt är energi, även stenarna. Så varför skulle det vara så konstigt om de kan bidra till vår läkning?

Men som sagt, uppsök alltid läkare, tro inte på allt du läser eller hör och testa själv. Hur känns det för dig? Hur blir du påverkad? Det är slutligen det viktigaste, så lita på det!