Kristallrummets skötselråd för smycken i silver med stenar och sötvattenpärlor.

 

Mineral och ädelsten

Mineralerna har olika hårdhetsgrad och struktur och är olika känsliga för påfrestningar från miljön. En del stenar, t ex turkos, är känsliga för kemikalier och kan ta skada av t ex rengöringsmedel och hårspray. Andra stenar, såsom bärnsten och kalcit, är känsliga för salt, varför det är bra att undvika att bada i saltvatten med smyckena på sig.

Elastisk tråd är mer känslig än vajer är för mekaniskt slitage, saltvatten, väder och vind. Bäst är att då och då trä om smycket.

Halsband och armband trädda på tråd.

Alla halsband och armband som är trädda på tråd, vajer eller silke behöver träs om med jämna mellanrum. Använder man smyckena mycket bör man göra det varje eller vartannat år för att vara säker på att det inte ska gå av .

Tänk på att aldrig förvara pärlor i bomull, det torkar ut pärlan och den tappar all sin lyster. Bär dem gärna mot huden ofta då kroppen återfuktar pärlorna.

Armband trädda på elastisk tråd

Det är ett enkelt, billigt och populärt smycke att trä pärlor till armband på elastisk tråd. Elastiska trådar finns i olika kvalitéer och tjocklekar. Ett elastiskt armband utsätts för stora slitage då det träs av och på armen ofta. Du ska aldrig dra ut den elastiska tråden mer än som behövs, den tål inte heller vatten, stark kyla eller värme. Allt detta påverkar tråden och gör att den fryser eller torkar och blir skör eller spröd. Det är inte heller en god idé att sova med halsband eller armband på elastisk tråd eftersom du inte vet vad du gör i sömnen.

Silversmycken.

All silver blir mörkt med tiden när den kommer i kontakt med luft, förvara gärna dina silversmycken i en påse av något slag. När det behöver putsas rekommenderas silverputs för silversmycken som du kan köpa i handeln. Jag avråder från att använda tandkräm som vissa föredrar då detta innehåller slipmedel som gör smycket repigt.

Infattningar av ädelstenar i silver.

Stenar som sitter i smycken behöver också tas om hand, speciellt de som sitter i ringar då det lätt samlas smuts under stenen. Ta en gammal tandborste och skrubba med lite varmt vatten och diskmedel så kommer stenen bli som ny.

Halsband som är trädda på vajer är det mycket viktigt att man förvarar på ett bra sätt. Vajern får annars lätt en knäck som gör att man måste trä om halsbandet. Det är inte att rekomendera att sova eller duscha med ett sådant smycke då de lätt fastnar eller blir smutsiga.